COPD
Er is sprake van chronische obstructieve longaandoeningen als:
- de verhouding van FEV1 (geforceerd expiratoir volume) tot FVC (geforceerde vitale capaciteit) (FEV1/FVC) <0,70 of wanneer er een verminderde vitale capaciteit van <80% voorspeld was, en
- op basis van zelfrapportage en gebruik van COPD-medicatie. Alleen mensen ouder dan 40 zijn geïncludeerd en mensen met astma vallen niet binnen deze groep.
Werkenden met COPD hebben een 1,43 keer zo hoge kans op arbeidsongeschiktheid als werkenden zonder COPD.
Leeftijd
De kans op arbeidsongeschiktheid neemt toe bij een hogere leeftijd. Elk jaar wordt de kans op arbeidsongeschiktheid bij werkenden met COPD 1,09 keer zo hoog.
Opleidingsniveau
Werkenden met een laag opleidingsniveau hebben een 3,34 keer zo hoge kans op arbeidsongeschiktheid als werkenden met een hoog opleidinigsniveau.
Voor werkenden met een middelbaar opleidingsniveau is in dit onderzoek geen statistisch significant verband gevonden met de kans op arbeidsongeschiktheid.
- Laag opleidingsniveau: geen opleiding, VMBO
- Middelbaar opleidingsniveau: HAVO/VWO, MBO
- Hoog opleidingsniveau: HBO, universiteit
Overige persoonskenmerken
Er is in dit onderzoek geen statistisch significant verband gevonden tussen de overige persoonskenmerken en de kans op arbeidsongeschiktheid bij werkenden met COPD.
Onderzocht zijn:
- Leeftijd
- Geslacht
- Opleidingsniveau
- Partner / relatie
Er is in dit onderzoek geen statistisch significant verband gevonden tussen het hebben van meerdere aandoeningen en de kans op arbeidsongeschiktheid bij werkenden met COPD.
Multimorbiditeit
Bij twee of meer van de onderzochte aandoeningen spreken we over multimorbiditeit.
Gewicht
Werkenden met overgewicht hebben een 0,55 keer zo hoge kans op arbeidsongeschiktheid als werkenden zonder overgewicht.
Roken
Werkenden die roken hebben een 1,69 keer zo hoge kans op arbeidsongeschiktheid als werkenden die niet roken.
Overige leefstijlkenmerken
Er is in dit onderzoek geen statistisch significant verband gevonden tussen de overige leefstijlkenmerken en de kans op arbeidsongeschiktheid bij werkenden met COPD.
Onderzocht zijn:
- Lichamelijke activiteit
- Groente en fruit inname
- Roken
- Gewicht
Invloed op het werk
Werkenden met COPD die minder regelmogelijkheden ervaren een 1,20 keer zo hoge kans op arbeidsongeschiktheid als werkenden met COPD die meer regelmogelijkheden ervaren.
We spreken van beperkte regelmogelijkheden als de werknemer weinig invloed heeft op het werk en beperkte invloed heeft op de hoeveelheid werk die hij of zij moet doen.
Overige werkkenmerken
Er is in dit onderzoek geen statistisch significant verband gevonden tussen overige werkkenmerken en de kans op arbeidsongeschiktheid bij werkenden met COPD.
Onderzocht zijn:
- Werkdruk
- Werktempo
- Ontwikkelmogelijkheden
- Betekenisvol werk
- Invloed op het werk
- Sociale steun